PONIEDZIAŁEK

  • śniadanie –bułka grahamka z masłem, chleb żytni, polędwica drobiowa, twarożek biały ze szczypiorkiem i rzodkiewką, sałata, ogórek, kawa zbożowa/herbatka z cytryną i miodem (1,7)
  • obiad – zupa: krupnik, 2 danie: pierogi z mięsem, ogórek kiszony w kawałku, kompot
  • podwieczorek – jogurt naturalny z musem truskawkowym i płatkami kukurydzianymi, jabłko, herbata owocowa/woda mineralna

Alergeny: 1,3,7,9

WTOREK

  • śniadanie – kasza manna na mleku, bułka kajzerka/chleb żytni, schab pieczony, ser mozzarella, sałata, pomidor, herbatka z cytryną i miodem
  • obiad – zupa: krem z marchewki z grzankami, 2-danie: ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej, kompot
  • podwieczorek – wafle ryżowe z dżemem, banany, herbata owocowa/woda mineralna

Alergeny:1,3,7,9

ŚRODA

  • śniadanie –kakao, pieczywo mieszane, kiełbasa krakowska, twarożek ze szczypiorkiem, sałata, papryka świeża w kawałku, herbatka z cytryną i miodem
  • obiad – zupa pomidorowa z ryżem, 2-danie: gulasz z cukinii, papryki, marchewki i pomidorów z kaszą gryczaną, kompot
  • podwieczorek – chałka z masłem, pomarańcze, woda mineralna/herbatka

Alergeny:1,7,9

CZWARTEK

  • śniadanie – kawa inka, parówki na ciepło z ketchupem, bułka z dynią, chleb żytni, dżem truskawkowy, pomidor, herbata z miodem i cytryną
  • obiad – zupa: jarzynowa, 2-danie: spaghetti bolognese, ogórek kiszony w kawałku, kompot
  • podwieczorek –kanapeczki z szynką i ogórkiem, herbatka owocowa/woda mineralna

Alergeny: 1,3,7,9

PIĄTEK

  • śniadanie – płatki kukurydziane na mleku, bułka wrocławska, chleb żytni, sałatka jarzynowa, ser mozarella, herbatka z cytryną i miodem
  • obiad – zupa kapuśniak , 2-danie: ziemniaki, ryba smażona, surówka z kiszonej kapusty, kompot
  • podwieczorek –ciasto drożdżowe, jabłko, szklanka mleka/herbatka

Alergeny: 1,4,7,9

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku
z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki
Do Góry ↑